Hivatkozás megosztása e-mailben
Nem töltött ki minden kötelező mezőt.
e-mail küldése

Töltésiszint-mérés

 A töltési szint mérésére és a különböző mérési módszerekre vonatkozó általános információk áttekintés

Different principles of level measurement scheme

Meghatározás

A töltésiszint-mérés az ipari konténerekben lévő közegek töltési szintjének meghatározására szolgál. Ezek lehetnek folyamat- vagy tárolótartályok, silók vagy nyitott csatornák. Ebből a célból a mért értékek elektronikus jelekké lesznek átalakítva. A kimeneti jel bekerül a folyamatvezérlés szabályozókörébe. Ebben az összefüggésben megkülönböztetünk folyamatos mérési módszereket és határérték-érzékelőket. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a különböző módszereket, és bemutatjuk az adott mérési elv előnyeit.

A töltésiszint-mérés típusai

Folyamatos mérési módszerek

Ultrahangos töltésiszint-mérés

Ultrasonic level scheme

Filling Level

Az ultrahangos mérés működési elve

A távadó egy ultrahang hullámot bocsát ki egy felületre. A felület visszaveri a jelet. Az eszköz a jel futásidejéből kiszámítja az érzékelő alsó széle és a felület közötti távolságot. A távadó automatikusan kompenzálja a környezettől függő hangsebesség hatását a megadott specifikus értékek és a mért környezeti hőmérséklet alapján.

Ha az érzékelő alsó széle és a konténer alja közötti távolság ismert, az eszköz meg tudja jeleníteni a töltési szintet. Amennyiben a konténer geometriai adatai is rendelkezésre állnak, akkor a térfogat is meghatározható. A különböző interferencia szűrők lehetővé teszik a használatot konténerek belsejében, még akkor is, ha abban interferenciát okozó alkatrészek találhatók.

Ultrahangos érzékelőkkel mérhető:

 • Folyadékok
 • Pépes közegek
 • Por állagú anyagok
 • Ömlesztett anyagok
Az ultrahangos érzékelők alkalmazási területei

Az ultrahangos töltésiszint-mérők az alapul szolgáló mérési elv révén különböző alkalmazásoknál használhatók. Elsősorban nyitott medencékben és a szennyvízkezelés területén, valamint vegyi üzemek és tejüzemek silóiban és tartályaiban alkalmazzák őket.
Az érintkezésmentes mérés előnyei itt jelentkeznek igazán. Hiszen a víz szennyezettségének mértéke vagy a medence eliszaposodása nincs hatással a mérési eredményre. Továbbá nincs közvetlen érintkezés a közeggel, így magas higiéniai követelményeket támasztó alkalmazások is lehetségesek.

Előnyök
 • A mérés a közeg tulajdonságaitól függetlenül történik
 • Az érintkezés nélküli mérésnek köszönhetően alkalmas koptató hatású és agresszív közegekhez

Töltésiszint-mérés a radar-elv alapján

Radarprinzip zur Füllstandsmessung

Filling Level

A radaros mérés működési elve

A radaros mérőműszer egy elektronika részegységet tartalmazó házból, egy antennával ellátott folyamatcsatlakozóból és egy érzékelőből áll. A radaros érzékelő antennája rövid, körülbelül 1 ns időtartamú radarimpulzusokat bocsát ki. Ezeket az impulzusok a konténerben lévő anyag visszaveri, és az antenna visszhangként fogadja. A radarhullámok fénysebességgel terjednek. A radarimpulzusok futásideje a kibocsátástól a vételig arányban áll a távolsággal, és így a töltési szinttel. Az így meghatározott töltési szintet egy megfelelő kimenőjellé alakítják és mérési értékként megjelenik.

Radaros érzékelőkkel mérhető:

 • Folyadékok
 • Pépes közegek
 • Por állagú anyagok
 • Ömlesztett anyagok
Az radaros érzékelők alkalmazási területei

A radaros töltésiszint-érzékelőket rendszerint agresszív közegekhez használják, valamint dinamikus folyamatkörülmények között, például magas hőmérsékleti vagy nyomásingadozás esetén. Az ultrahangos méréshez hasonlóan a mérés itt is a közeggel történő érintkezés nélkül történik. Mivel nincs közvetlen érintkezés a közeggel, ez a mérési elv kifejezetten megfelel a magas higiéniai követelményeket igénylő alkalmazásokhoz.

A joghurttermékek gyártási folyamatai ellenőrzött módon, különösen steril környezetben folynak. Ezért minden, a közeggel érintkezésbe kerülő alkatrész tisztíthatósága rendkívül magas követelményeket támaszt. Ennek következtében az alkalmazott tisztítási eljárások is különlegesek, mivel az idegen baktériumokkal való szennyeződés az egész gyártási tétel elvesztését eredményezi. Az érintkezés nélküli radaros mérést a joghurt sűrűségének változása nem befolyásolja, és a gyümölcsök sem fejtenek ki koptató hatást.

Ezenkívül az érintkezéstől mentes mérést nem befolyásolja a nyomás és a vákuum hatása, így az alkalmas tárolótartályokban történő töltési szint mérésére. A bauxit aprításához az alkalmazás során a keverőbe hígított nátronlúgot adagolnak, és elkeverik a bauxittal. A folyamat optimális kihasználtsága érdekében fontos, hogy a töltési szintet egy meghatározott tartományban szabályozzuk. A radaros mérőműszer megállapítja az aktuális töltési szintet, és továbbítja azt a szabályozó rendszernek. Még a folyamatosan forgó keverőmű sem zavarja a mérést. Az ennek során fellépő gőzképződés szintén nem zavaró.

Előnyök
 • Nagyon pontos mérési értékek
 • Ideális dinamikus folyamatkörülmények esetén

 

Irányított radar

Geführte Mikrowelle Füllstandsmessung

Filling Level

Az irányított radaros mérés működési elve

Egy rúd vagy egy acélkábel mentén magas frekvenciájú radarjeleket vezetnek. Amint elérik a közeg felületét, ezek a hullámok visszaverődnek, és az érzékelő fogja őket. A hullámok futásideje alapján megállapítja a töltési szintet, és azt mint mérési érték jeleníti meg.

 

Töltési szint határának mérése

Úszókapcsoló

Float Switch Level Principle

Level measurement

Az úszóval történő mérés működési elve

Az érzékelő ebben az esetben egy úszó, ami az alacsony sűrűségének köszönhetően „lebeg” a folyadék felszínén. Az úszó belsejében egy mágnes és egy vagy több Reed-érintkező található. A meghatározott töltési szint elérésekor a mágnes a felhajtóerő hatására aktiválja a Reed-érintkezőket. A mérésre nincsenek hatással az olyan befolyásoló tényezők, mint a közeg nyomása, hőmérséklete, vezetőképessége, vagy a buborékképződés. Ezért ez a mérési elv különféle alkalmazásokhoz, például habosodó vagy dinamikus felületű közegekhez, valamint széles hőmérsékleti tartományban használható. 

Úszó-érzékelőkkel mérhető:

 • Folyadékok

 

Rezgővilla-elv

Tuning Fork Level Scheme

Filling Level

A rezgővillás mérés működési elve

A tartályban egy rezgővilla található. A rezgővillát piezoelektromosan gerjesztik, és kb. 1200 Hz mechanikus rezgési frekvencián rezeg. A rezgés frekvenciája a közeggel való érintkezés során megváltozik. A frekvenciaváltozást az integrált oszcillátor érzékeli, és átalakítja kapcsolási paranccsá.

Éppen töltésiszint-mérő eszközöket keres egyedi alkalmazása számára? Találja meg a megfelelő terméket a töltési szint méréséhet most!