Hivatkozás megosztása e-mailben
Nem töltött ki minden kötelező mezőt.
e-mail küldése

Mágnesszelepek és működésük

Minden, amit a mágnesszelepekről tudni érdemes

Mi az a mágnesszelep?

A mágnesszelep egy olyan szelep, amit egy elektromágnes működtet.

Mi az az elektromágnes?

A mágnesszelepek egyszerű, megbízható és költséghatékony működtetéséről már évtizedek óta elektromágnesek gondoskodnak. Ahogy már a neve is mutatja, a központi elemét egy elektromágnes – vagy más néven mágneses tekercs – alkotja. Ha egy vezetőn, pl. egy lakkozott rézhuzalon keresztül, elektromos áram folyik, akkor az mágneses teret generál. Ha az elektromos vezetőt tekercsbe rendezzük, akkor ez a mágneses tér erősebb lesz. A huzal meneteinek száma és az áramerősség mellett a tekercs körül elhelyezett vaskarika is jelentősen befolyásolja a keletkező mágneses erőket.

A tekercsben általában van egy nyitott vasmag, amely vezeti és erősíti a mágneses teret. Működtető szerkezetként az elektromágnesek érintés nélkül mozgatják a szelepekben lévő vasmagot vagy mágnesmagot. A meglévő hálózati feszültségtől függően egyenáramú (DC) vagy váltakozó áramú (AC) tekercsváltozatok léteznek. Az egyenáramú és a váltakozó áramú tekercsek a frekvencia hatása alapján különböznek egymástól teljesítményükben és működésükben.

Például az egyenáramú tekercsekre nem jellemző a zümmögés. Továbbá nincs szükség pólusbetétgyűrűre. A váltakozó áramú tekercsekhez képest azonban alacsonyabb meghúzási erővel és alacsonyabb kapcsolónyomással rendelkeznek.

Vezérlési módok

A mágnesszelepeket a vezérlésük módja alapján különböztethetjük meg. Ennek alapján léteznek közvetlen vezérlésű, kényszervezérelt, szervo működtetésű és nyomásvezérelt mágnesszelepek.

A Bürkert mint mágnesszelep szállító

Mágnesszelepeink a gyakorlatban

A Bürkert több mint 70 éve fejleszt és gyárt mágnesszelepeket. Ennek során jól ismert műszaki elveket és egyedi technológiákat alkalmazunk egy közös cél, az Ön igényeinek kielégítése, érdekében. Szelepeinket egyedileg alakítjuk a kívánt alkalmazáshoz, és így optimális megoldást kínálunk az Ön alkalmazási területéhez.

A Bürkert szelepek ezért szinte minden iparágban megtalálhatók. A hegesztőrobotoktól a vízművekig, a külszíni fejtés pormentesítésétől a repülőgép-kabinnyomás szabályozásáig – szelepeinkkel minden lehetséges, megbízható részegységet képezve az Ön rendszerében. Legyen szó akár egyetlen különálló szelepről, szelepcsoportokról vagy egyedi rendszermegoldásokról, teljes termékpalettánkat úgy alakítottuk ki, hogy a folyadékok és gázok szabályozott kezelését biztosíthassuk általa.

Néhány példa az ügyfeleink által alkalmazott mágnesszelepeinkre:

Mágnesszelepek potenciálisan robbanásveszélyes légkörben elhelyezett vezérlőszekrényekhez

Mágnesszelepeink még a vezérlőszekrényben is jól mutatnak. Tudjon meg többet az E.L.B. Ex-Geräte Bachmann GmbH vállalatnál történő alkalmazásukról. Olvassa el az ügyfélreferenciát most.

PET nyomjelzők gyártása

Tudjon meg többet arról, hogy hogyan alkalmazza mágnesszelepeinket a VU University Medical Center (VUmc) az onkológiai diagnosztikai célokra szolgáló nyomjelző-előállító készülékeiben. Olvassa el az alkalmazásról szóló bejegyzést most.

Versenyautók üzemanyagcellájának hidrogénellátása

Ügyfélreferenciánkból megtudhatja, hogy mágnesszelepeink milyen szerepet játszanak a Forze Hydrogen Racing Team üzemanyagcellával meghajtott járműveinek hidrogénellátásában. Olvassa el az ügyfélreferenciát most.

Szakértelmünk a tekercsgyártásban

Az általunk alkalmazott elektromágneseket magunk tekercseljük, préseljük és ellenőrizzük. Ez a függetlenség biztosítja a mágnesszelepgyártás számára a teljeskörű minőségellenőrzést és nyomonkövethetőséget. Automata tekercselőgépeink képesek az emberi hajnál alig valamennyivel vastagabb huzalok tekercselésére is. Egy tekercs huzalhossza a 4 km-t is elérheti. A teljesítménytől és a szükséges kémiai ellenállástól függően a préselés során alkalmazott anyagok eltérőek lehetnek. Az összes tekercset automatikus működési tesztnek vetjük alá minden gyártási lépés végén.

Széles gyártási spektrumunk lehetővé teszi, hogy az ügyfél kérésére egyedi tekercseket is gyártsunk – teljesítményben és feszültségben, mindig megfelelve az Ön szelepének. Tekercs portfóliónk:

  • Egyszerű tekercsek
  • Ikertekercsek
  • Impulzus tekercsek
  • Impulzus ikertekercsek
  • TwinPower tekercsek

Merüljön el a mágnesszelepek világában.