Hivatkozás megosztása e-mailben
Nem töltött ki minden kötelező mezőt.
e-mail küldése

Bio-chip analízis

Ez az eljárás a molekuláris biológiai analitika egy rendkívül innovatív módszere.

A bio-chipek olyan tárgylemezek (többnyire üvegből vagy polimerből), amelyeken biológiai anyag (pl. oligonukleotidok vagy cDNS) nagy mennyiségben és sűrűségben mikro-kötegekbe van rendezve, azaz egy szálként, meghatározott elrendezésben van rögzítve.

Az ilyen chipek diagnosztikai eszközök funkcióját töltik be, és számos gyártó kínálja őket, különböző felszereltségi jellemzőkkel.

A bio-chip analízis során a vizsgálandó anyagot, ami szintén egy szálba van rendezve (pl. egy pácienstől vett minta vagy egy ételminta), érintkezésbe hozzák a chipen rögzített molekulákkal. Ha a minta anyagának molekulái a chipen lévő, velük komplemeter molekulákkal kerülnek kapcsolatba, akkor a zár és kulcs elve („pontosan illeszkedő párok”) alapján kölcsönhatás lép fel, és egy kettős szál alakul ki (komplementer hibridizáció). A minta anyagát fluoreszkáló színezékkel kellően előkezelve a folyamat láthatóvá tehető. Az így kapott fluoreszcencia-minta információt tartalmaz arról, hogy mely anyagok voltak jelen a mintában.