Hivatkozás megosztása e-mailben
Nem töltött ki minden kötelező mezőt.
e-mail küldése

Fenntarthatóság

Dolgozunk rajta – a Bürkert a klímasemlegesség felé vezető úton

Családi vállalkozásként a társadalmi és környezeti felelősségvállalás kezdettől fogva mélyen gyökerezik a Bürkert vállalati kultúrájában, és nem utolsósorban a vállalati értékeinknek is meghatározó eleme.

Ennek fényében természetesen a fenntarthatóság és a klímavédelem témája is nagyon fontos számunkra a Bürkertnél. Egyrészt támogatjuk ügyfeleinket abban, hogy megfeleljenek a magasabb szintű környezetvédelmi szabványoknak, másrészt saját magunknak is, mint vállalatnak, szembe kell néznünk annak a felelősségével, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, amit szívesen meg is teszünk. A fenntarthatóságról beszélni, az csak egy dolog – igazán az számít, hogy mit teszünk ennek érdekében.

Ezért mi a Bürkertnél világos célt tűztünk ki magunk elé: a „203ZER0” projekttel a szén-dioxid-kibocsátási körök (scope-ok) egyes cselekvési területeire fókuszálunk, hogy 2030-ra elérjük a klímasemlegességet.

A célunk

Klímasemlegesség
2030

Tisztában vagyunk azzal, hogy vállalati tevékenységünkkel együtt jár a környezet terhelése, és hogy bolygónk erőforrásai korlátozottak. Küldetésként határoztuk meg, hogy a Bürkertnél stratégiailag kezeljük a klímavédelem témakörét.

Utunk a klímasemlegesség felé

Munkatársak

Scope 3
  • E-mobilitás
  • Klímakompenzáció

Telephelyek

Scope 1 + 2
  • Fenntartható építkezés
  • Zöld áram
  • E-mobilitás
  • Klímakompenzáció

Termékek

Scope 3
  • Termékfejlesztés folyamata
  • Klímakompenzáció

A Bürkert jelenlegi aktivitásai

Zöld áram

2021 óta minden németországi telephelyet zöld árammal látunk el. Ez lehetővé tette a CO2-kibocsátás >90%-os csökkentését a villamos energia területén (az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó ÜHG protokoll szabványa alapján). Emellett figyelmet fordítunk a megújuló energia előállítására szolgáló saját erőművek bővítésére, valamint az energiafelhasználás csökkentésére irányuló intézkedések tervezésére és megvalósítására is.

E-mobilitás

A Bürkert járműparkját folyamatosan bővítjük különféle e-járművekkel. Ezenkívül Németországban az összes telephelyen rendelkezésre állnak e-töltőállomások.

Klímakompenzáció

Tisztában vagyunk azzal, hogy vállalati tevékenységünkkel együtt jár a környezet terhelése, amit a jelenlegi helyzetben még nem lehet teljesen kiküszöbölni. Ezért átfogó klímastratégiánk részét képezi a fennmaradó károsanyag-kibocsátás ellensúlyozása. A Bürkert egy erdőtelepítési projektből szerez be ellentételezési tanúsítványokat, amelyet a szigorú Gold Standard szabályok szerint tanúsítottak.

Fenntartható építkezés

A telephelyek optimális kihasználása mellett a Bürkertnél az ökológiai célok mindig is kiemelt fontosságúak voltak új épületek létesítése során. Ide sorolhatók még az erőforrások megőrzésére, az energiatakarékosságra, energiaellátásra és -elosztásra vonatkozó átfogó intézkedések is. A Bürkert Campus például megkapta a TÜV díját a CO2-semleges és különösen fenntartható kialakításáért – ami a jövőbeli építési projektek számára is mérvadó példát jelent.

Megoldásaink CO2-lábnyomának elemzése

Vállalati felelősségünk teljesítése érdekében szükséges, hogy a termékalkotási folyamatot célzottan fenntarthatósági alapokra helyezzük. Ennek érdekében jelenleg azt vizsgáljuk, hogy mely pontokon keletkezik CO2, és hol lehet azt megtakarítani, ami az első lépést jelenti a CO2-semleges termelés felé.

A CO2-lábnyomunk csökkentésére irányuló aktivitásainkon kívül elköteleztük magunkat még a Code of Conduct (Magatartási Kódexünkben) és az Emberi Jogi Stratégiánkban megfogalmazott normák betartása mellett is.