Hivatkozás megosztása e-mailben
Nem töltött ki minden kötelező mezőt.
e-mail küldése

Oxigén alkalmazása az iparban és más ágazatokban

Az oxigént használó üzemi folyamatokban kiemelkedően fontosak a megfelelő alkatrészek. Ismerje meg a kapcsolódó Bürkert-megoldásokat, melyekkel hozzájárulunk az Ön folyamatainak biztonságához!

Változatos Bürkert-megoldások oxigén felhasználásához

Ismeri már az oxigénhez kialakított mágnesszelepeinket, proporcionális szelepeinket és folyamatszabályozási szelepeinket? Nézze át kínálatunkat és lépjen kapcsolatba velünk, ha igénybe kívánja venni személyes szakmai tanácsadásunkat. Termékeinket egyszerűen megrendelheti online is:

Felmerült Önben a kérdés, hogy miért van szükség speciális megoldásokra az oxigént felhasználó alkalmazásokhoz? Ezt fejtjük ki az alábbiakban.

Milyen szerepe van a szelepeknek?

Egy szelep éghető anyaggá válik a membránja, egy kis rugó vagy egy szűrő révén, amint annál önfenntartó tűz keletkezik. A gázáramban jelen lévő részecskék, egy elasztomer tömítés vagy egy szennyezett felület nyomás általi felmelegedése is kiválthat gyulladást. Azok az akadályok szintén veszélyt jelentenek, amelyek a nyomás hatására hőt fejlesztenek. Ide tartoznak a zárt szelepek vagy nyomásszabályozók, amelyeknél a gáz összesűrűsödik. Magában a szelepben is keletkezhet nyomás általi felmelegedés, például egy éppen nyíló szelepülék által vagy egy félig nyitott szabályozó kimeneténél.

Oxigénszelepek gyártása mint biztonsági tényező

Mi a Bürkertnél az oxigént felhasználó alkalmazásokhoz fejlesztett szelepeknél különösen ügyelünk a megfelelő anyagok kiválasztására, és gyártásuk során a nagyon szigorú tisztasági előírások betartására. A közeggel érintkező valamennyi alkatrésznek (nem fémes tömítőanyagok, műanyagok és ragasztók) alkalmasnak kell lennie az oxigénnel történő használathoz.

A gyártás során a megfelelő tisztítási eljárások és tisztítószerek gondoskodnak arról, hogy a végtermékek kellően tiszták legyenek az oxigénnel történő üzemeléshez. Itt egy kis betekintést nyerhet az egyik „szürke szobánkba”, ahol az oxigénszelepeket is gyártjuk:

Az oxigénhez jóváhagyott szelepek gyártása során a következő feltételeket teljesítjük:

  • Az egyes alkatrészek tisztítása: minden közeggel érintkező alkatrészt az összeszerelés előtt plazmatisztításnak vetünk alá.
  • Belső szállítás és tárolás: a megtisztított egyedi alkatrészeket és teljes egységeket fóliával fedjük le, és külön dobozokban szállítjuk.
  • Összeszerelés szürke szobai környezetben: a közeggel érintkező alkatrészek beépítése olajok, zsírok és szilikonok használata nélkül történik. Szerelési segédanyagként csak desztillált víz használható.
  • Szürke szobai környezetben végzett tesztelés: a kész egységek tesztelése egy speciális próbapadon történik. A vizsgáló a megrendelésen szereplő aláírásával vagy személyes bélyegzőjével igazolja az előírásoknak való megfelelést.
  • Minőségbiztosítás: a bevezetett ISO 9001 minőségirányítási rendszer az elvégzendő belső auditokkal együtt ugyanúgy része a minőségbiztosításnak, mint a tesztelő és mérőberendezések ellenőrzése.

A szelepek az oxigénhez való alkalmasság azonosítására szolgáló egyedi kódot, valamint speciális csomagolást kapnak.

Jóváhagyási dokumentumok (Gyártói nyilatkozat)

A BAM (Szövetségi Anyagkutató és Vizsgáló Intézet) „Oxigén biztonságos kezelése” munkacsoportja vizsgálati jelentést készít, amely a Bürkert Gyártói nyilatkozat alapját képezi. A Gyártói nyilatkozatok (HEE) a következő információkat tartalmazzák:

  • az NL02 változó kóddal jelölt termékeket a Bürkert Werke GmbH olaj- és zsírmentes állapotban szállítja, és azok alkalmasak az oxigénnel történő használathoz.
  • Ezek a tulajdonságok érvényüket vesztik, ha a terméket olaj- vagy zsírtartalmú közegekhez használják, vagy ha azok kívülről szennyeződnek.
  • Az NL02 változó kóddal ellátott termékek a típustáblán található, a maximális hőmérsékletet feltüntető, jelölés alapján azonosíthatók, például O2: Tmed max 60 °C.

A Gyártói nyilatkozat, azaz a közeggel érintkező nem fémes anyagok oxigénnel való reakcióképességére vonatkozó anyagjóváhagyás elegendő. Teljes berendezés jóváhagyására is van lehetőség, de azt általában csak 100 bar vagy annál nagyobb maximálisan megengedett nyomás esetén végzik el. A nem fémes anyagokat (tömítéseket) a tervezési környezetben csak ezeken a nagy nyomásokon tesztelik.

Szeretne egyeztetni velünk oxigén felhasználásával kapcsolatban? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Összehasonlító lista